ملاک پذیرش رمضانیها
ملاک پذیرش رمضانیها!
ماه مبارک رمضان در پیش است و همه میکوشیم با خانه تکانی قلبهایمان به پیشواز این ماه برویم؛ ماه خوب خدا که با آمدنش طراوتی در جانمان دمیده میشود و با رفتنش آه حسرتی از نهادمان کشیده میشود! اما در این میان فقط مهم آن است که بدانیم چقدر از این ماه بهره بردهایم و آیا اعمال مان قبول شده است؟!! به نظر شما ملاک صحیح برای آنکه بدانیم اعمالمان پذیرفته شدهاند یا نه چیست؟!
اعمال ریز و درشت رمضانی
در ماه مبارک رمضان اعمال بسیاری توصیه شده است؛ از دعاهای سحر و افطار گرفته تا نمازهای مستحبی و سایر اعمال عبادی که توصیه بزرگان در بهرهمندی از همه آنهاست و البته گل سرسبد همه آنها، روزهداری! اما در این میان برخی از اعمال و عبادات بیشتر توصیه شدهاند. از جمله این عبادات تلاوت قرآن است. این ماه، ماه نزول قرآن و بهار قرآن است. پس تلاوت قرآن و کوشش برای عمل به فرامین قرآنی از جمله عبادات مهم این ماه است.
شاید برای شما هم جالب باشد که با همه توصیهای که به تلاوت قرآن در این ماه شده است، بهترین عمل در این ماه چیز دیگری معرفی شده است!
بهترین کار رمضانی
بر اساس روایت معصوم، بهترین عمل در این ماه، دوری کردن از محرمات و ترک حرامهای الهی است! عملی که روزهداری واقعی نیز در گرو همان است. تنها کسی میتواند به مقام روزهدار واقعی برسد که بتواند با حفظ همه اعضاء و جوارح خود از گناه و معصیت، طعم روزه واقعی را بچشد. بر همین اساس برخی از افراد تنها بهرهشان از ماه مبارک رمضان، گرسنگی و تشنگی است و حظّ دیگری از این ماه نمیبرند!
ملاک پذیرفته شدن اعمال
خداوند متعال از جمله ملاکهای نماز مقبول را دور نگه داشتن صاحب آن از فحشا و منکر معرفی مینماید: إنّ الصلوة تنهی عن الفحشاء و المنکر. از سوی دیگر، بر اساس روایات معصومین میدانیم که نماز در رأس سایر عبادات است و با پذیرفته شدن آن، سایر اعمال ما نیز پذیرفته میشود و با رد آن سایر عبادات بی ارزش خواهند بود! پس با یک حساب سر انگشتی معلوم میشود که وقتی اعمال و عبادات ما پذیرفته میشوند که ما را از گناه و منکر دور نگه دارند. پس اگر کوشش بسیار نمودیم و موفق شدیم خود را از گناهان و شهوات در این ماه پاک کنیم، آن وقت باید امیدوار باشیم که سایر اعمال ما و این تلاش و مجاهده ما با نفس سرکشمان مورد رضایت الهی قرار گرفته است و اعمالمان پذیرفته شدهاند!
سورپریز رمضانی
به علاوه، خدای مهربان در آن میان یک هدیه غیر منتظره هم برای ما قرار داده است؛ شبهای قدر!!
بهترین عمل در این شبها استغفار و توبه از گناهان شمرده شده است تا دیگر پاک پاک از این ماه خارج شویم! یعنی همه چیز مهیاست تا بندگان خوب خدا به درگاه دوست قدیمی خود برگردند و اگر مانعی هست آن را برطرف کنند!
پس وقتی با رفتن این ماه احساس کردیم که از بار گناهان سبک شدهایم و همچون طفل تازه متولد شده پاک و پاکیزه گشتهایم، آن وقت میتوانیم امید داشته باشیم که اعمالمان را در این ماه پذیرفتهاند و ما را از خوان رمضان بهرهای بوده است!
نوشتهی رادفر – کارشناس گروه دین و اندیشه تبیان
منابع و مآخذ:
1-قرآن کریم
2-نهج البلاغه
3-نهج الفصاحه (مجموعه سخنان گهربار رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) )
4-سخنان آیت الله جوادی آملی برگرفته از سایت